Malgomaj 160216

Att man blir äldre medför faktiskt många positiva saker. Under åren har man lärt sig en massa olika saker och fisketekniker. Man kan nog uttrycka det hela på följande sätt: "Erfarenhet klår smarthet i alla lägen".

Men.

Man blir inte bättre på att sova.

Vetskapen om att man ska kliva upp 02.00 pulveriserar alla möjligheter till att kunna sova överhuvudtaget.

Så blev det nu också. Vid midnatt gav jag upp och gick ner till köket och började koka morgonkaffe.
Klockan 03.00 mötte jag Thomas i stan och vi flyttade mina fiskeprylar in i hans bil och forstsatte resan mot Vännäsby där vi skulle möta Mats och packa in oss i hans bil för att gemensamt åka till Malgomaj.

Enligt väderprognosen skulle det bli en fin och solig dag med bara ett par minusgrader.
Nja. I Vilhelmina visade termometern -14º C.

Brr...

Men väderprognosen blev ändå inte helt fel. På dagen kändes det faktiskt riktigt varmt stundvis då solen gassade på som värst.

Fisket då?

Nja. På första platsen vi provade fiska var det bara 5 meter djupt. Det kändes inte rätt så vi flyttade oss lite längre ut där djupet låg på ca 20 meter. Rätt snabbt fick både jag och Thomas varsin röding, men sedan var det lugnt. Då ekolodet inte heller indikerade fisk så flyttade vi oss än närmare fiskodlingen i förhoppning att hitta mer fisk där.
Och det gick bättre.

Fisket nådde väl aldrig några högre höjder, men lite då och då kom det tydligen in ett gäng regnbågar i trakten där vi pimplade och bland dem fanns det några mindre begåvade firrar som gick att lura upp på isen.

Regnbågsaction!
Firrarna var inte så märkvärdigt stora. Vikten på dem låg mellan 1-2 kg. Pigga och roliga firrar ändå.
Thomas hade knåpat ihop en liten filmsnutt om resan:
Film

För mig fungerade en gul dubbelblink med Draggen XL i färgen 42 bäst. Jag laborerade inte så mycket med olika tafslängder, men 30 cm verkade fungera bra. Jag provade fiska med huggblänke också, men det gav bara en fisk.
5 meter under isen verkar vara det djupet som ger flest hugg. Det är väl där de aktiva firrar söker sin föda. Att fiska djupare ger mest bara småsik och småröding.

Specimenfiskaren Marcus hade lite bättre flyt med fisket ett par dagar senare. Det lyckades han dokumentera på film:
Film

Den firren högg också på Draggen XL färg 42 så den börjar ha förtjänat sin plats i "Malgomaj Allstars" bredvid Ragnaröding.

Jag kan tyvärr inte ta äran för färg 42 utan receptet fick jag från en herre som heter Svante och bor i Barsele utanför Storuman.
Tackar!
Äras den som äras bör.

160221
Lasse


Tillbaka