Skeppsvik 110113

Vid ett par tillfällen under den senaste veckan har vi försökt att lura någon abborre i Skeppsvik. Av någon anledning har abborrstammen ökat i dessa trakter ganska duktigt. I somras var det väldigt mycket folk som hade fått upp ögonen för abborrfisket där - vi får se hur länge fisket håller i sig. Abborren brukar inte klara fisketryck så bra för de växer så väldigt sakta. En abborre på ett kilo är oftast mer än 10 år gammal. Kanske hellre 15 år. Jag tror att de större individerna äter upp sina mindre artfränder och håller deras antal nere så att de kvarvarande har bättre tillgång till föda och att de därför växer snabbare. I de vatten där fisketrycket är hård består abborrstammen ofta av tusenbröder som har svårt att växa till sig pga den hårda konkurrensen om föda.

Det är lite komplicerat det här. För man vill ju fiska också.

Lösningen kanske är det att man släpper tillbaks de riktigt stora exemplaren man fångar och tar reda bara på de mellanstora individerna. Och egentligen är de riktigt stora abborrarna inte speciellt goda. Abborren är som godast i vikter mellan 300 - 500g. De större exemplaren brukar gärna bli lite träiga i köttet och skinnet på dem är som pansar. Det är rent svårt att filéa stora abborrar.
Jag har provat ...

Nåväl - vi har inte lyckats speciellt bra med fisket, men det har inte varit helt omöjligt heller. Medan jag har kämpat med att lära mig att ta foton med min nya kamera så har Heli stått för pimplandet. Några hyfsade abborrar har hon lyckats få upp.


Abborre på 550 g!

Hon hade faktiskt lite otur också. Hon drog på en fisk som helt enkelt vägrade komma upp till pimpelhålet. Jag såg av hur fisken betedde sig under drillningen att det var en större abborre som hon hade dragit på. Till skillnad för t ex gädda brukar abborren göra hårda knyckar följt av väldigt snabba rusningar. Gäddan brukar göra en lång jämn rusning för att sedan snällt följa med vid invevningen.
Så - jag är tämligen säker på att det var en abborre hon drillade i 3-4 minuter innan fisken slet sig.
Synd.

Abborrdrillning

Angående myshkafärger så verkar abborrarna just nu föredra skarpa färger i röda toner. Tian i fluo-orange med gul buk är kanske den myshka som gett flest fiskar. Gul/bruna myshkor som abborren i vanliga fall gillar bäst har inte gått riktigt lika bra.
Det är roligt att se att de föredrar olika färgkombinationer under olika årstider.
Därutöver kan man klart konstatera att fallande vattenstånd i havet gör att fisken är klart sämre på hugget.
Alltid lär man sig något nytt!

Lasse
Rovågern 110114

Tillbaka